Wednesday, March 30, 2011

Pingpong persahabatan Wisma Persekutuan vs Majlis Perbandaran Taiping - 30/3/2011.

"Kemenangan penuh Gaya, Mutu & Keunggulan" itulah saja mukadimah yang tepat untuk menggambarkan apa yang telah berlaku pada perlawanan pingpong persahabatan Wisma Persekutuan vs Majlis Perbandaran Taiping yang telah berlangsung pada 30/3/2011 jam 5.00 - 7.00 petang di Dewan Majlis Perbandaran Taiping.

KESUPEN Taiping telah menghantar 6 pemain terbaekkk...opppsss..terbaik dan seorang Jurulatih untuk mewakili pasukan Wisma Persekutuan. Mereka adalah :
               1) En Rosli (Jurulatih)
               2) En. Rosdi
               3) Mr. Kua
               4) En. Hazrin
               5) En. Shahzaz
               6) En. Nazarudin (s/u Sukan KESUPEN)
               7) En Ashaari. 

Perlawanan yang melibatkan ahli KESUPEN Taiping adalah seperti berikut :

1) Encik Rosdi & Mr Kua vs Majlis Perbandaran Taiping
Perlawanan yg bolehlah dikatakan mudah. Gandingan serasi kedua2 pemain kita telah membuahkan hasil. Biarpun En. Rosdi mengalami sedikit masalah teknikal pada kasut beliau, namun itu bukanlah penghalang untuk mencapai kemenangan mutlak. Begitu juga dengan Mr Kua yang penuh selamba dengan kemeja dan seluar pejabat membenam bola "Double Fish 3 bintang" ke gelanggang lawan. Sememangnya pengalaman kedua2 pemain kita itu amat berharga dan menyuntik semangat kepada regu-regu yang lain. Corak permainan yang hebat telah membenam pasukan lawan 3 - 0. Tahniah dari KESUPEN Taiping!.

2) Encik Hazrin & Encik Shahzaz vs  Majlis Perbandaran Taiping 
Perlawanan kedua juga menampakkan kehebatan pasukan kita. Diiringi sorakan penyokong2 kita yang di ketuai oleh S/U KESUPEN Taiping (yang adakalanya tak pasti samada menyokong atau mengutuk), beregu kita ini menunjukkan corak permainan tangkas dan pantas...smash, tarik, bola pusing semuanya ada. Sememangnya regu yang hebat! Pasukan lawan terpaku dan tak mampu melakukan apa2...sehingga terdengar coach pasukan lawan berkata "Apa kita tak melawan langsung ni??" ketika beregu kita mendahului 8 -0 pada set pertama. Penonton2 yang kebanyakkannya adalah penyokong Majlis Perbandaran Taiping kelihatan agak tergamam dan pastinya kalau ketika itu KESUPEN mengadakan jualan t-shirt berlogokan KESUPEN, pasti ramai diantara mereka yang membelinya!. Akhirnya regu kita mencatatkan kemenangan 3 - 0. Tahniah dari KESUPEN Taiping!.

3) En Nazarudin & En Ashaari vs  Majlis Perbandaran Taiping 
Perlawanan yang pada mulanya dijangka akan sengit hanya kerana pemain Majlis Perbandaran Taiping memakai baju tertulis "PERAK" di belakangnya, namun berkesudahan dengan kemenangan bagi regu kita dgn penuh bergaya. Namun begitu beregu kita tidak mengambil mudah perlawanan tersebut dan bermain bersungguh-sungguh. Smash dari pasukan lawan berjaya di"pulangkan" dengan mudah oleh kedua-dua pemain kita. Akhirnya kita menang 3 -1. Mari kita baca sedikit petikan dari interview dgn En. Ashaari : "Memandangkan kita dah menang 3 - 0 dlm 2 beregu sebelum kami, maka kami berpakat utk menyerahan 1 set sebagai tanda semangat kesukanan yang tinggi di sanubari kami". Malaysia Boleh!" kata beliau selepas perlawanan tanpa kelihatan peluh pun. Tahniah dari KESUPEN Taiping.

Terima kasih juga kepada En. Rosli selaku coach yang mengaturkan regu-regu dan perlawanan pada hari tersebut. Beliau terpaksa pulang lebih awal kerana ada hal yg tidak dapat dielakkan dan juga kerana beliau yakin kita boleh mengalahkan MPT.

Berikut adalah gambar-gambar di sekitar perlawanan tersebut :

 En. Rosdi & Mr Kua - bergambar setelah membelasah lawan.
"I pakai baju kerja pun boleh menang, tu belum pakai baju sukan lagi!" kata
Mr Kua penuh berkeyakinan.

En. Shah & En. Hazrin -  Pasangan ideal - bijak menggunakan net!.
"Aku klu pakai baju MU sure leh menang lah.." kata En Hazrin.

 En. Naza & En. Ashaari - tiada kata-kata dpt menggambarkan kehebatan mereka.
Sayang sekali tidak kelihatan kasut emas En. Naza dlm gambar ini.

Para pemain kita bergambar setelah kemenangan.
 Kelihatan juga S/U KESUPEN yang turut
tumpang gembira. Kelihatan juga En. Hafiz a.k.a Bulat
sedang menanti utk "tarik" bola nun disudut kanan gambar.

 Mr Kua sedia melakukan servis.

 Pengadil yg selalu tersalah kira mengatakan sesuatu kpd pemain.

 Service "ace" dari Mr Kua. Makan asap pihak lawan!.

 Bersedia menentang musuh!.

 Sessi warming-up. Kasut emas En. Naza menyamai tahap permainan
beliau yang keemasan.

 En. Asraf yang turut hadir membantu sessi fotografi.

 En. Asraf berposing setelah memberikan sedikit
tips mengenai "bola pusing" kepada En. Shahzaz. Nasib baik 
beliau tidak menjerit "Next pair readyyy".. :)

 En. Shahzaz menanti servis pihak lawan
yang kemudiannya di balas dgn libasan back-hand terbaekk!.

 En. Hazrin bersedia utk melakukan servis yang kemudiannya dibalas 
oleh pihak lawan bukan keatas meja, tapi ke dinding. Hebat!

"Kacang!"..ujar En. Shahzaz bangga.

En. Naza kelihatan mengelap idong seolah2 berkata
"Hingusan je ni.."
Sambil En Ashaari pula bersenang-lenang di sebelah beliau.
Kelihatan juga En. Fazli selaku pengadil perlawanan.

  
Pemain MPT sedang berfikir cara untuk membalas bola
dari pemain KESUPEN Taiping, namun apakan daya belum abes pikir,
bola dah terlepas.

 
Pemain MPT menanti dengan sabar servis
 "Pantulan Cahaya Tahap 7" dari En. Naza.


En Ashaari menanti servis dari pihak lawan.
Servis mudah yang berjaya dipulangkan oleh En Ashaari 
ibarat "Menarik rambut dari dalam tepung, 
dapat rambut dan tepung tidak berterabur."..beliau hebat!!.

 S/U KESUPEN memejamkan mata sambil berkata
"Pejam mata pun boleh menang lah game ni!!"
Disebelah beliau, En. Hafiz yang turut memeriahkan sokongan
kepada pemain2 KESUPEN.
 En Hafiz atau nama glamer Bulat juga 
turut hadir memberikan sokongan.

 Dua penyokong yang kemudiannya
didapati bersalah atas dakwaan menjerit
"Punca! Punca!"

 En. Fazli yg turut hadir dan sekaligus dilantik
menjadi pengadil perlawanan.

Sekian laporan dari
Setiausaha Sukan KESUPEN Taiping, Perak.
"Majulah PingPong utk Rakyat Jelata"









4 comments:

  1. haha....
    mang terbaEk r!!!
    tergelak jer baca dialog2 rekaan kat atas ni....hahaha
    apa2 pun besh jpph taiping terbaEk ^_^

    ReplyDelete
  2. Mana ada rekaan...dialog tu semua betol2 tu!..huhu

    ReplyDelete